Soğuk sıkım zeytinyağı nedir,faydaları nelerdir ? Dünyada az sayıda doğal şifa kaynaklarından birisi de soğuk sıkım zeytinyağıdır. Hele ki o zeytinyağı düşük (oleik asit) asitli ise yani sızma ise isabetli bir seçim olacaktır. Peki çokça adını duyduğumuz, doktorların tavsiye ettiği, birçok yağ tenekesinin üstünde yazan soğuk sıkım zeytinyağı ifadesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz ?
Soğuk sıkım zeytinyağı nedir sorusuna doğrudan cevap vermeden önce, zeytinyağı nasıl üretilir konusunu anlamamız gerekiyor. Zeytinyağı bir tohum yağı değildir, bir meyvenin sıkılması ile elde edilen meyve suyudur. Yani zeytinyağı elde edilirken bir meyve sıkar gibi sadece makanik (fiziksel ezme işlemi) işlem uygulanır. Hiç bir kimyasal işlem ya da katkı maddesi yer almaz üretim sürecinde. ISIL işlem görmeden meyvesinden yağ çıkarılan Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bu yöntem yüzyıllar içinde değişikliğe uğramıştır. Taşlarla, ayakla ya da çuvallarla ezilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağından daha modern işleme yöntemlerine adım atmış bulunmaktayız. En güncel ve tercih edilen sıkım yöntemi kontinü sistemdir. Ancak ister kontinü olsun ya da ister taş baskı yöntemiyle üretim olsun yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Evet ana işlem zeytinlerin parçalanarak hamur haline getirilmesi ve yağ elde edilme sürecidir. Hamur haline getirilen zeytinler sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”. Modern üretim yöntemi olan kontinü sistemi zaman ve enerji maliyeti noktasında da zeytinyağı üreticisine kazanç sağlamaktadır.